“40% minder suiker”, “light” of het welbekende “ik kies bewust logo”. Deze aanlokkelijke teksten zien we steeds vaker op de verpakkingen van producten verschijnen. In een tijd waar een groot deel van de bevolking overgewicht heeft, proberen mensen steeds vaker bewuste en gezondere keuzes te maken. De fabrikanten van producten proberen hier op in te spelen. Zo word je vaak voor de gek gehouden en ga je naar huis met een toch niet zo’n verantwoord product als je in eerste instantie misschien dacht. Er is maar 1 manier om erachter te komen of de fabrikant je voor de gek zit te houden of niet, en dat is: ETIKETTEN LEZEN!! Maar hoe lees je nou zo’n etiket? Waar moet je naar kijken? Wat is belangrijk? En wat is vooral onzin?

Voorkant
De voorkant van een verpakking moet je eigenlijk zien als een soort reclamebord voor de fabrikant. Alle verkooptrucs worden uit de kast gehaald om jou dat product te laten kopen. Laat je niet meteen inpakken door hippe designs en gezonde slogans, deze zijn vaak misleidend. Om hier zeker van te zijn draai je de verpakking even om en lees je de ingrediëntenlijst.

Ingrediëntenlijst
Soms is het even zoeken waar het staat, maar vaak op de zij- of achterkant van de verpakking staat de ingrediëntenlijst. Deze lijst is verplicht op elk product en over de inhoud mag ook niet gelogen worden, goed te vertrouwen dus. Op de ingrediëntenlijst staan de voedingsmiddelen en bestanddelen die gebruikt zijn om het product te maken. Erg belangrijk om hierbij te weten is dat het voedingsmiddel wat als eerste in deze lijst wordt genoemd, het meest voorkomt in het product. En zo steeds verder aflopend. Staat bijvoorbeeld suiker als eerst genoemd in de ingrediëntenlijst, dan bestaat het product voornamelijk uit suiker.

E-nummers
Op veel verpakkingen ontbreken er geen E-nummers in de ingrediëntenlijst. Dit zijn toevoegingen om een product er mooier uit te laten zien, de houdbaarheid te verlengen of de smaak te versterken. Een E-nummer is niet per se slecht, je hebt ook natuurlijke E-nummers. Maar bestaat het grootste deel van de ingrediëntenlijst uit E-nummers en namen die nauwelijks uit te spreken zijn dan weet je dat er weinig natuurlijks aan is.

Voedingswaarden
Naast de ingrediëntenlijst heb je ook nog een aparte voedingswaardentabel. Hierin kun je precies aflezen hoeveel calorieën, koolhydraten, vetten en eiwitten het product bevat. Dit is een soort optelsom van alle ingrediënten.

Conclusie, trap niet in de verkooptrucjes van fabrikanten. “Light” betekent niet meteen ‘gezond’. Check altijd de ingrediëntenlijst om zeker te zijn wat en hoeveel er in het product zit. En begrijp je het grootste deel van de ingrediënten niet, dan zit er waarschijnlijk een hoop troep in en kun je maar beter voor iets anders kiezen.